Nermin Ibrahimović

?!

13.12.2017.

Racionalizacija ne skodi!

Da bi jedan politicki sistem funkcionisao on mora da bude aktuelan i sto bi eu-zvanicnici rekli kredibilan. Mnoge odrednice u postojecem politickom sistemu nisu funkcionalne i kao takve treba mijenjati. Ja se sada necu baviti visokom i vrucom politickom tematikom jer od toga glava boli i mnogo kompetentnije i aktuelnije politologe u BiH. Ponukan nekim dogadjajima koji su ponovo aktuelni a ujedno svjestan i vlastitih iskustava u politici zelim se osvrnuti na jednu naizgled bezazlenu politicku zavrzlamu. Naime, kada danas jedna politicka stranka ili pojedinac u nekoj politickoj stranci zeli da neki zakonski akt, odluka itd. "ne prodje" glasanje ili ne udje u proceduru ona se ta stranka ili pojedinac bori svim sredstvima da odredjeni akti ne ugledaju svjetlo dana u ovom slucaju glasanje... Sta uradi ta ili te stranke recimo ukoliko zna da recimo samo prisustvo zastupnika te politicke opcije daje legitimitet tj kvorum i u krajnjoj liniji izglasan odredjeni akt koji kao takav ne odgovara toj stranci ili pojednicu? Osim proceduralnih zavrzlama i smicalica postoji jos jedna situacija koju cesto upraznjavaju aktuelni politicki mesetari. Samo kod nas postoje tzv rupe u zakonu i te rupe valjda po ugledu na one rupe po cestama ne isplati se popunjavati jer skupo kostaju! Naime, kad sve opcije budu iskoristenje onda se primjenjuje staroj dobroj taktici, zastupnik/delegat ili uopste izabrani zvanicnik ne dodje na sjednicu... I sta onda? Nista?! Pa recimo zna se desiti da se rezultat glasanja promijeni, da ne bude kvoruma itd. Da li taj izabrani zastupnik bude placen za ne/opravdani izostanak? Bude! Zasto? Zato sto postoje "rupe u zakonu"! Ili recimo izabrani zvanicnik/ca zbog realnih razloga kao npr. bolest je na bolovanju i automatski su oni koji su ovisni o tom glasu u gubitku! Sta ukoliko izabrana zvanicnica u toku mandata rodi dijete i zeli da koristi porodiljsko bolovanje? Ili izabrani zvanicnik je u pritvoru recimo... Prima li platu? Prima! Radi li svoj posao? Ne! Pa to nije normalno! Naravno da nije! Vrlo jednostavno se ova problem moze rijesiti! Zakonski se odredi da postoje zamjenici izabranih zvanicnika, stalni i privremeni! Zakonski se definise na koji nacin ti zamjenici djeluju i rijesi se problem nefunkcionalnosti! Takodjer, zakonski se definise neopravdano i opravdano odsustvo i eventualno sankcionise. Zasto? Pa da bi drzava i lokalna uprava funkcionaisala! Jer ne ceka vojska na kobilu....

Nermin Ibrahimović
<< 12/2017 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

Biografija
Rođen 27.11.1979. god. u Prohićima, opština Srebrenica. U toku agresije sam izgubio babu Nesiba i sa majkom Mujesirom i bratom Almirom smo živjeli u izbjeglištvu u Gračanici. Osnovnu školu pohađao u Srebrenici do agresije na BiH, a završio u Sokolu kod Gračanice. Srednju Medicinsku školu u Gračanici. Fakultet političkih nauka završio sam u Sarajevu, kao i veliki broj edukativnih kurseva i Školu za odnose sa javnošću. Trenutno pohađam magistarski studij Političke stranke i izborni sistemi, odsjek Politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Aktivno govorim Engleski i Norveski jezik, pasivno Njemački i Danski.
Oženjen sam Mirelom i imam dvoje djece, Nejira i Nesib.
Živim i radim u Norveskoj od juna 2013.

Političke aktivnosti
- Politički aktivan od 2003. godine

- Vijećnik opštinskog vijeća Ilijaš od oktobra 2008. - oktobra 2012. godine

- Član Komisije Općinskog Vijeća Ilijaš za izbore u mjesnim zajednicama 2010. godine u općini Ilijaš

- Predsjednik Komisije OV-a Ilijaš za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima od maja 2010.godine

POLITIKA DA! POLITIKA I FOTELJA PO SVAKU CIJENU...NE! NE!
MOJ POLITIČKI PUT NE SMIJE IĆI PREKO LAŽI, MOJA POLITIČKA SPOSOBNOST NE SMIJE SE GRADITI NA BLAĆENJU DRUGIH KOJI MISLE DRUGAČIJE, MOJI POLITIČKI IDEALI BIĆE UVIJEK VEZANI ZA INTERES DA BOSNA I HERCEGOVINA BUDE BEZ ENTITETA, BEZ KANTONA, BEZ MRŽNJE I DA OSNOVNI KRITERIJ ZA USPJEH BUDE ZNANJE I SPOSOBNOST!
NE PRIHVATAM PODJELE UNUTAR ONIH KOJI VOLE BiH I SAMO ZAJEDNIŠTVO I SPREMNOST DA SE SASLUŠA I DRUGI, DA SE DRUGOM DA PRILIKA JESTE NADA ZA BOLJE SUTRA NAŠIH NAJMILIJIH!

moja poezija...
DJEČAKOV SAN

Da imam kuću
Želim
Da imam hljeba
Amidžu rahmetli da se lopte igramo
Da imam komad neba svoga
Želim
Da imam osmijeh
Tvoj
Što blješti bijelim i iskrenim
Tvojim
Prijatelja da imam
Želim
Istinu, pravdu
Srce ljudsko
Želim
Da sanjam s nekim iskrenim slobodu
Da se sebe ne plašim
Želim
Da ne prevarim sebe
I
Izdam druge
Želim ljudsku riječ
Imam i kuću i hljeba
I komad neba
I osmijeh dječiji
I prijatelje imam
Valjda
Ali ne želim...

MOJI FAVORITI
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
KRIMINAL U VLASTI
Pozor: Jasan stav!
Raznosiš mi blato po kući
Bosna preko Oceana
No Pasaran
Tisina duse
više...

BROJAČ POSJETA
15767

Powered by Blogger.ba